EU deelt weer steunpakketjes uit, Palestina casht
Buitenland

EU deelt weer steunpakketjes uit, Palestina casht.

Zo, de broeders in de Nederlandse (achterstands)wijken kunnen weer met een gerust hart gaan slapen vanavond. De EU, ons favoriete statenverband, schenkt Palestina 42,5 miljoen euro. Met dat geld kan gewerkt gaan worden aan een eigen staat.

Dat is de uitkomst van een spoeddebat, vandaag gehouden in Brussel. De bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit Israël, Palestina, de Verenigde Staten en verschillende Arabieren.

Omdat vrede tussen Israël en Palestina er al jarenlang, met tussenpauzes, niet inzit, is de enige oplossing een tweestatenoplossing, zo verklaart EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini. Saillant is dat Jeruzalem bij zowel de Israël als Palestina als hoofdstad wordt aangemerkt.

Mogherini sneerde ook nog even naar de Amerikaanse president Trump. Volgens haar moet het land niet proberen helemaal alleen de problematiek tussen Israëliërs en Palestijnen op te lossen. Aan de andere kant is een oplossing zonder de Verenigde Staten simpelweg niet mogelijk. Mond dicht dus, juffie.

De Verenigde Staten was tot voor kort de grootste geldschieter aan Palestina. President Trump zette begin deze maand een deel van die betalingen stop en dreigde het geldinfuus er zelfs helemaal uit te willen trekken, als Palestina geen moeite doet tot vrede sluiten met Israël.

Alle artikelen geladen. Overzicht →