'Kroes verzweeg baan voor EU'
Binnenland

'Kroes verzweeg baan voor EU'.

Neelie Kroes schond tijdens haar termijn als eurocommissaris de regels van de Europese Unie. Zij was namelijk in die periode ook bestuurder bij een vennootschap op de Bahama's. Ze was verplicht dit soort informatie aan Brussel te melden en dat heeft ze niet gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw in samenwerking met het Financieel Dagblad. Volgens documenten die in het bezit zijn van Süddeutsche Zeitung was zij bestuurder van Mint Holdings Ltd. op de Bahama's van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009.

Kroes stelt zelf echter dat ze al in 2002 was uitgeschreven op de Bahama's, maar door een administratieve fout zou dit niet goed verwerkt zijn. Zij heeft haar bijbaan daarom nooit gemeld bij de Europese Commissie, alleen had ze sowieso melding moeten maken van al haar functies en belangen in de afgelopen tien jaar.

Ze erkent dan ook dat ze 'fout' zat en zegt daarom alle consequenties te zullen aanvaarden. Eerder had Kroes ook al een adviesfunctie bij het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin niet opgegeven, omdat het volgens haar ging om slechts een 'eenmalige functie'.

Alle artikelen geladen. Overzicht →