'EU helpt uitgeprocedeerden bewust de vernieling in'

'EU helpt uitgeprocedeerden bewust de vernieling in' 

26 mei 2021 - 12:15

Duizenden uitgeprocedeerde Syrische vluchtelingen die op elkaar gepropt vastzitten op de Griekse eilanden worden niet teruggenomen door Turkije en moeten daar maar zien te overleven. Allemaal heel schrijdend natuurlijk en Europa doet daar niks aan.

Sterker, volgens Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) helpt de EU (en wij dus ook) deze vluchtelingen bewust de vernieling in. De vluchtelingen proberen via Turkije Fort Europa binnen te trekken maar aangezien wij Turkije als een 'veilig land' beschouwen worden alle asielaanvragen afgewezen. Alleen: Turkije weigert sinds maart vorig jaar om vluchtelingen terug te nemen. Officieel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan maar waarschijnlijk hebben Erdogan en co. daar gewoon geen zin in.

Gevolg is dus dat deze mensen tussen wal en schip belanden om het maar even zo te zeggen en onder erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten in kampen op de Griekse eilanden, bijvoorbeeld op Samos. Strik ging daar eens een kijkje nemen en was naar eigen zeggen "geschokt" door wat ze aantrof. "De consequenties voor deze mensen zijn verwoestend; ze zitten vast in kampen, of straks zelfs detentie, zonder enig vooruitzicht op terugkeer of op integratie in de EU", zo luidt ze de noodklok in een brief aan de Europese Commissie.

'Nederland slechtste jongetje van de klas'

Volgens haar is er maar één oplossing: de Europese lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen door vluchtelingen - en vooral kinderen -  alsnog op te nemen en een eerlijke kans bieden op asiel. In plaats daarvan worden vluchtelingenbootjes door de Griekse kustwacht terug de zee in geduwd. Overigens zijn wij Nederlanders ook een van de slechtse jongetjes van de klas. "Vanuit Den Haag is er wel geld gekomen voor opvangtehuizen in Griekenland, maar het was veel beter geweest als die kinderen naar Nederland waren gekomen en een nieuw leven hadden kunnen opbouwen."

"Mark Rutte is trots op de Turkijedeal, die er mede door zijn toedoen is gekomen, maar we kijken weg nu die niet blijkt te werken, en er wordt niet gesproken over de noodzaak van een verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten. Honderden gemeenten in Europa hebben hun bereidheid getoond om mensen op te nemen", zegt ze tegen NU.nl.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.