EU-hof: Bonnetjes EU-politici hoeven niet openbaar
Buitenland

EU-hof: Bonnetjes EU-politici hoeven niet openbaar.

Een klap in het gezicht van de brave burgers in de Europese Unie. Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat Europarlementariërs geen inzage in hun declaraties hoeven te geven.

Een groep journalisten uit alle 28 EU-landen - de NOS was namens ons land van de partij - had aangifte gedaan omdat in 2015 hun wob-verzoeken in om de bonnetjes en declaraties in te zien werden afgewezen. Zogenaamd vanwege privacybescherming en omdat het te veel werk met zich zou meebrengen.

De gevraagde documenten bevatten inderdaad persoonlijke gegevens, aldus het EU-gerecht, en zijn dus terecht geweigerd. De journalisten hebben bovendien niet hard gemaakt waarom ze zouden moeten worden overgedragen, aldus de rechters in Luxemburg. Zij stellen dat het verwijderen van persoonlijke gegevens in de 4 miljoen opgevraagde documenten te veel werk zou zijn.

Kortom, ouderwets censuur en lekker doorgaan met declareren maar. Leden van het Europees Parlement krijgen naast hun salaris van ongeveer een ton zo’n 4.400 euro per maand voor onder meer reis- en kantoorkosten, medewerkers en algemene onkosten. Ze zijn niet verplicht daarover verantwoording af te leggen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →