EU-hof dicteert: Polen moet ontslag rechters terugdraaien
Buitenland

EU-hof dicteert: Polen moet ontslag rechters terugdraaien.

Het Europees hof heeft gesproken: Polen moet de rechters van het hooggerechtshof die onlangs zijn ontslagen vanwege hun leeftijd hun positie teruggeven. 

Het EU-hof eist dat de uitvoering van een nieuwe Poolse wet waarin de pensioenleeftijd voor de rechters is verlaagd van 70 naar 65 jaar, wordt opgeschort tot het Europese Hof heeft gevonnist over de rechtmatigheid van die verlaging.

Het EU-hof gelast de schorsing van de wet met onmiddellijke ingang. "De beschikking van de vicepresident van het hof is met terugwerkende kracht van toepassing op de rechters van de Sąd Najwyższy, de hoogste rechterlijke instantie van Polen, die door deze bepalingen zijn getroffen", aldus het vonnis. De wet trad op 3 april in werking.

Volgens de EU druist de wet in tegen de scheiding der machten en het principe dat rechters niet uit hun functie kunnen worden ontheven en daar dient lidstaat Polen zich aan te houden. De Poolse premier Mateusz Morawiecki laat aan het ANP weten dat het de uitspraak van het hof met zijn regering zal "analyseren", om vervolgens een mening hierover te formuleren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →