EU neemt maatregelen: export bootjes Libië gestopt
Buitenland

EU neemt maatregelen: export bootjes Libië gestopt.

Duizenden vluchtelingen wagen onder de vleugels van mensensmokkelaars de oversteek vanuit landen als Libië, met vele doden op de Middellandse Zee als gevolg. Daar moet wat tegen gedaan worden, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat kunnen wij als Europeanen daar tegen doen? Juist! We verkopen geen rubberbootjes meer aan Libiërs, want dan hebben ze geen transportmiddelen meer. Goed idee! 

Wij verzinnen dit niet: de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren echt, na ongetwijfeld urenlang beraad, besloten om de export van boten en buitenboordmotoren naar het Afrikaanse land aan banden te leggen. Want ja, zonder bootjes kunnen bootvluchtelingen ook niet naar Europa dobberen, is de gedachte. Boten mogen alleen verkocht worden aan Libiërs die kunnen aantonen visser te zijn: een waterdicht plan dus.

"We proberen zo het businessmodel van de smokkelaars te kraken", aldus Federica Mogherini, de buitenlandchef van de EU. Alsof er verder geen andere landen zijn waar smokkelaars hun goederen vandaan kunnen halen, maar goed. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →