EU: Nederland, fuck je Oekraïne-referendum
Buitenland

EU: Nederland, fuck je Oekraïne-referendum.

Onze premier Mark Rutte is in Brussel laks geweest met het aankaarten van de recente Nederlandse volksraadpleging over samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne. Hoewel een ruime meerderheid van de stemmende Nederlanders tegen het verdrag stemde, lijkt de EU de bekokstoofde intensievere coöperatie met Kiev door te zetten en dus het door actiegroep GeenPeil afgedwongen referendum te negeren.

De aalgladde premier heeft ook gefaald om steun te krijgen binnen de Europese democratuur omdat hij "nooit een concreet voorstel" indiende, schrijft de Staatsomroep op basis van correspondent Arjan Noorlander"Het is gebleven bij voorzichtig aftasten. Omdat er al veel andere belangrijke onderwerpen speelden, zoals de brexit en de vluchtelingencrisis, wilde Rutte dit niet hard spelen."

GeenPeil, een kindje van nieuwsblog GeenStijl, startte een handtekeningenactie en zorgde zo ervoor dat de Haagse democratiehaters niet meer onder het referendum uit konden komen. Bijna een derde van het electoraat kwam afgelopen april opdagen en 61 procent betoonde zich tegenstander van het verdrag. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →