EU stemt in met 'internet-censuurwet' 

12 september 2018 - 14:55

De EU gaat de vrijheid die u op internet geniet flink aanpakken. Een nieuwe auteurswet gaat het voortaan onmogelijk maken om auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek gratis en voor niks op sociale media te uploaden. Ook Google News moet eraan geloven.

Het Europees Parlement stemde zojuist voor een aanpassing van het auteursrecht (438 tegen 226), naar eigen zeggen om zo het auteursrecht 'moderner' te maken. De onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst kunnen nu beginnen. De Europese Commissie hoopt dat die nog dit jaar worden afgerond.

Platforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten ervoor zorgen dat materiaal waarvoor geen toestemming of licentie is verleend preventief wordt verwijderd, via een 'uploadfilter'. De internetreuzen hadden hier intensief tegen gelobbyd. Tegenstanders zien de maatregel als censuur en een inperking van de internetvrijheid.

Het is dus voortaan afgelopen met het uploaden op YouTube van zelf in elkaar geknutselde filmpjes, muziek of afbeeldingen van bestaand materiaal. Ook internetsites als Google News, die een deel van een nieuwsbericht online zetten, moeten daar voortaan een vergoeding voor neertellen, door sommigen linkbelasting genoemd.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.