Europa en Netanyahu in conclaaf
Buitenland

Europa en Netanyahu in conclaaf.

Vanmorgen zijn de gesprekken tussen Brussel en Israël over Jeruzalem begonnen. Sinds Trump woensdag zijn verkiezingsbelofte waarmaakte door Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, staat de internationale gemeenschap zwaar op zijn kop.

''Vrede begint met de erkenning van de realiteit, het is hoog tijd dat de Palestijnen de Joodse staat erkennen en erkennen dat die een hoofdstad heeft: Jeruzalem", aldus Netanyahu tijdens een bezoek aan Brussel.

Netanyahu is de eerste Israëlische president in 22 jaar die Brussel bezoekt, hij gaat hier in discussie met 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

De Italiaanse Federica Mogherini, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van de EU,  verklaarde dat de enige weg naar vrede de tweestaten-oplossing is. Ze wil daarom met 'Bibi' (koosnaampje Netanyahu) in gesprek over het vredesproces, de regionale situatie en de relaties tussen Europa en Israël.

De agendapunten van Netanyahu zijn: veiligheid, welvaart en vrede. Volgens eigen zeggen heeft de Mossad er de laatste jaren met tips over op handen zijnde aanslagen in bijgedragen dat de veiligheid in Europa gewaarborgd blijft. Dit doen ze om Europa te helpen maar ook om zichzelf te beschermen tegen islamterreur.

Dat Netanyahu op weinig steun van Europa kan rekenen denkt hij zeker te weten. De meeste Europese landen veroordeelden het besluit van Trump toen hij vorige week Jeruzalem als hoofdstad van Israël aanwees, ook zijn zij niet van plan om hun ambassades naar Jeruzalem te verhuizen.

Leuk feitje: Na de oprichting van de staat Israël had Nederland in 1949 een gezantschap in Jeruzalem dat in 1957 de status van ambassade kreeg. Pas tijdens het Kabinet-Van Agt I werd de ambassade op 1 september 1980 overgeplaatst van Jeruzalem naar Tel Aviv.

Alle artikelen geladen. Overzicht →