'Europa toont te weinig begrip voor Turkije'
Buitenland

'Europa toont te weinig begrip voor Turkije'.

Baas van de Raad van Europa (niet te verwarren met de Europese Raad) Thorbjørn Jagland vindt dat Europa "te weinig begrip" heeft getoond voor Turkije na de couppoging. Jagland is op dit moment in Turkije en is daarmee de hoogste Europese vertegenwoordiger die Turkije bezoekt sinds de coup. 

 "Turkije is zo’n belangrijk Europees land. Het is belangrijk dat we met z’n allen Turkije helpen om door dit proces te komen. Dat is belangrijk voor het hele continent", zegt Jagland volgens NRC. Ook noemde hij de couppoging "schandalig" en sprak hij van "een geheim netwerk dat infiltreerde in het Turkse leger". 

Jagland spreekt in Ankara met president Erdogan, premier Yildirim, de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie en oppositieleiders. Zijn uitspraken vinden bijval bij Erdogan, die teleurgesteld is over de minimale steun van het Westen na de couppoging. 

Vanochtend werden in Turkije ook wetenschappers gearresteerd bij een inval van het kantoor van de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad. Zij zouden volgens de politie banden hebben met de Gülenbeweging.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →