Europa: Vijf Europese landen mogen grenscontroles houden
Buitenland

Europa: Vijf Europese landen mogen grenscontroles houden.

Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen de komende drie maanden lekker doorgaan met grenscontroles. Een voorstel van de Europese Commissie om de inperking van het vrije personenverkeer in de Schengenzone nog even toe te staan, werd vandaag in Brussel goedgekeurd.

"De bedoeling is wel om zo snel mogelijk terug te keren naar de gewone situatie", zei de Slowaakse minister Robert Kaliňák (Binnenlandse Zaken) volgens het ANP. Slowakije is tijdelijk EU-voorzitter. "Deze verlenging geldt maar voor drie maanden." De vijf landen kregen in mei toestemming om zes maanden gerichte en beperkte grenscontroles uit te voeren vanwege de migrantenstromen.

Vluchtelingenstroom

Toen vorig jaar het aantal vluchtelingen dat vanuit Noord-Afrika en Turkije richting Europa kwam razendsnel toenam, voerden enkele landen grenscontroles in om ervoor te zorgen dat het aantal nieuwe medelanders niet te snel uit de hand zou lopen. Deze beslissing leidde tot veel kritiek op sommige landen, mede omdat ze redelijk extreme andere regels invoerden. Zo moesten vluchtelingen die Denemarken bereikten hun waardevolle bezittingen afstaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →