Europees Hof: geef migranten visum
Buitenland

Europees Hof: geef migranten visum.

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie heeft vandaag EU-landen geadviseerd een Europees visum te verlenen aan mensen die in hun eigen land ernstig risico lopen om onmenselijk behandeld te worden.

De belangrijkste adviseur van het Hof bracht zijn advies uit in een zaak van een christelijk Syrisch gezien uit Aleppo dat vanuit Libanon een humanitair visum voor België had aangevraagd. Een gezinslid stelde in Syrië gemarteld te zijn en was bang niet veilig meer te kunnen leven in eigen land. In België wilde het gezin asiel aanvragen, maar de Belgische staatssecretaris Francken ging niet akkoord. Hierop spande het gezin een rechtszaak aan tegen onze zuiderburen.

De uitspraak in de zaak zal in maart plaatsvinden, zo weet het AD. Mocht het Hof het advies van de advocaat-generaal opvolgen, dan zou dit kunnen betekenen dat duizenden Syriërs het vliegtuig naar Europa kunnen pakken om asiel aan te vragen. Een woordvoerder van VluchtelingenWerk, de Nederlandse organisatie die al langer voorstander is van legale en veilige vluchtelingenroutes naar Europa, zegt: "Dit is geweldig nieuws voor vluchtelingen die nu geen kant op kunnen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →