Europese ambtenaren woedend op Barroso
Buitenland

Europese ambtenaren woedend op Barroso.

Eind vorige week werd bekend dat de ex-voorzitter van de Europese Commissie, José-Manuel Barroso, een 'non-executive' topfunctie krijgt bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Volgens voorzitter Georges Vlandas is het personeel dat is aangesloten bij de vakbond U4U (Unity for Unity) 'diep geschokt'.

Tijdens de bankencrisis heeft Barroso de Commissie voorgezeten. Goldman Sachs speelde hierin een voorname rol. Dit roept natuurlijk vragen op. Het zou hier niet gaan om een banaal belangenconflict, maar om een zaak die de populariteit van de Europese integratie nog verder aantast en de instelling in diskrediet brengt. 

Volgens de vakbond zou het een slechte zaak zijn als de voormalige voorzitter van de Commissie tussenbeide zou kunnen komen in zaken als de bankenunie, het toezicht op de banken, financiële en belastingszaken en de toegang van in Londen gevestigde banken tot de Europese markt.

Schendt Barroso de gedragscode?

Volgens de gedragscode voor ex-commissarissen geldt een periode van achttien maanden waarin ze hun voormalige werkgevers op de hoogte moeten houden van hun professionele functies. Een ethische Commissie bekijkt de zaak. Barroso is hiermee te laat, meldt het Financieele Dagblad (artikel tegen betaling).

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →