Kleinere landen boos om nieuwe opzet Champions League
Sport

Kleinere landen boos om nieuwe opzet Champions League.

De Europese competities verenigd in de EPFL zijn woedend over de nieuwe plannen rond de Champions League om voorrang te geven aan clubs uit vier grote competities. De EPFL komt vandaag bijeen in Amsterdam en zal de plannen mogelijk dwarsbomen.

De Europese voetbalbond, de UEFA, liet vorige week weten het miljoenenbal Champions League (CL) om te gooien ten gunste van vier toplanden: Engeland, Duitsland, Italië en Spanje. De eerste vier van deze competitie krijgen vanaf 2018 rechtstreeks toegang tot de CL. Naast meer plaatsen krijgen ze ook hogere bedragen uitgekeerd. Dit gaat ten koste van kleinere competities zoals die van Nederland.

"Voor het Nederlandse voetbal is dit een grote beweging de verkeerde kant uit", aldus Jacco Swart, directeur van de Eredivisie én bestuurder van de EPFL tegen Voetbal International. Hij rekent op een verhitte vergadering.

De te verdelen taart wordt weliswaar een heel stuk groter, maar de distributie van het geld verandert in het nadeel van de Europa League.

Achterkamers

Swart is niet te spreken over de wijze waarop de UEFA het er via de achterkamers doorheen heeft gedrukt. "Het heeft er alle schijn van dat de grote clubs tevreden zijn gehouden. Helemaal niet transparant zoals dit is gegaan. Het besluitvormingsproces past in onze ogen totaal niet bij moderne bedrijfsvoering."

Volgens de NOS dreigt de EPFL bij de planning van de eigen competities geen rekening te houden met de speeldata in de CL.

Alle artikelen geladen. Overzicht →