Europese 'topclubs' vormen Super League

Europese 'topclubs' vormen Super League 

19 april 2021 - 12:27

Het gaat er dan toch echt van komen in het internationale voetbal: enkele rijke Europese 'topclubs' verklaren zichzelf tot de elite door een gesloten competitie te vormen, om maar zoveel mogelijk geld te kunnen harken. 

De clubs die de centjes onderling gaan verdelen zijn in elk geval: AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Stuk voor stuk Europese topclubs dus *kuch* want kunt u zich nog herinneren wanneer clubs als Tottenham of Arsenal voor het laatst landskampioen werden of de Champions League wonnen? Ook zo lekker representatief voor het Europese voetbal, alle clubs zijn uit wel drie landen afkomstig.

Nu zijn het er nog twaalf, maar uiteindelijk moeten er twintig clubs gaan deelnemen. In augustus dient de competitie van start te gaan in twee groepen van tien ploegen, met uit- en thuiswedstrijden. De top drie van elke poule plaatst zich voor de kwartfinales. De clubs die als vierde en vijfde eindigen, gaan in play-offs strijden om de resterende twee tickets. In de knock-outfase wordt eveneens een uit- en thuiswedstrijd gespeeld. De finale van de Super League gaat dan om één wedstrijd, die eind mei moet worden afgewerkt. De eerste voorzitter van dit feestje is Florentino Pérez, de huidige voorzitter van Real Madrid.

Al jaren en jaren dreigen deze clubs om dit NBA-achtige model in te voeren. De huidige coronacrisis heeft hen doen beseffen dat ongelimiteerd strooien met euro's om veel te dure pseudo-vedettes tegen een balletje aan te laten trappen een fragiel business-model is. De euro's uit de huidige 'Champions' League zijn daarbij niet voldoende, want daarvoor moet jij je op sportieve gronden zien te kwalificeren. Veel beter zou het zijn als ze gegarandeerd elk jaar miljarden kunnen verdelen en dat gaat dankzij Amerikaanse investeerders nu gebeuren. 

UEFA woest

De Europese voetbalbond UEFA - zelf ook niet vies van de grote voetballanden pleasen door hen door de jaren heen extra startbewijzen voor de 'Champions' League toe te bedelen - is woest en dreigt om de deelnemende clubs uit de nationale competities te zetten en de spelers die in de Super League uitkomen, te weren uit de nationale teams. Zal vast veel gaan helpen, maar in elk geval vindt vandaag een spoedvergadering plaats. Onze nationale trots de KNVB - bekend van bikkelharde statements zoals laatst over het WK in Qatar - laat weten dat de Super League "niet in het belang van het Nederlandse voetbal" is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.