'Ex-Hofstadgroeplid spoorde potentiële jihadistjes juist aan'
Binnenland

'Ex-Hofstadgroeplid spoorde potentiële jihadistjes juist aan'.

De gemeente Amsterdam heeft zitten slapen toen er herhaaldelijk waarschuwingen binnen kwamen dat voormalige lid van de Hofstadgroep Bilal L. na zijn straf helemaal niet gederadicaliseerd was. Hij maakte juist reclame voor de jihad.

Bilal L. werkte bij Streetcornerwork. Dat is een organisatie die jongeren, die dreigen om het jihadistische pad te bewandelen, de goede weg wijst. Het leek een goede zet, want wie anders dan de eerste veroordeelde geradicaliseerde persoon in Nederland kan de jongeren beter helpen? (Zucht).

"Het is de meest gigantische blunder die de gemeente ooit heeft begaan”, schrijft een ex-collega aan de krant waar men wel wakker is. "Hij probeerde de jongeren in lang niet alle gevallen te deradicaliseren en in plaats daarvan moedigde hij hen juist aan kennis te vergaren over de jihad." 

Om het allemaal nog erger te maken: signalen die deskundigen aan de gemeente gaven zijn genegeerd, zelfs toen zijn zus en broertje naar het Midden-Oosten trokken. Inmiddels heeft men geen idee waar L. is. De gemeente Amsterdam wil tegenover De Telegraaf niet op de zaak rond de omstreden jongerenwerker in gaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →