Ex-voetballer Royston Drenthe lanceert EP
Entertainment

Ex-voetballer Royston Drenthe lanceert EP.

Gisterenavond vond in Rotterdam de release(party) plaats van de EP van voormalig profvoetballer Royston Drenthe alias Roya2Faces. PowNed was getuige van een meer dan vermakelijke avond, hoe dat verliep kunt u onderstaand lezen.

Het is iets na 18.00 uur als we de wagen via Google Maps de Rotterdamse Noordmolenstraat indraaien. We zijn op zoek naar café/lounge Karma, waar Roya2Faces vanavond acte de presance komt geven om zijn EP, bestaande uit vier tracks, officieel te lanceren. Het etablissement is gelukkig snel gevonden. Ballonnen en een groot wit tentdoek met daarop de artiestennaam verraden dat het hier straks allemaal staat te gebeuren.

Als we lopend aanbelanden bij de gelegenheid, lijkt het bepaald nog niet storm te lopen en zijn we één van de eerste aanwezigen. Bij de wijdopenstaande deuren staat een Turks uitziende man met een hip kapsel en vervaarlijk ringbaardje. Hij vertegenwoordigt het eenmansteam dat voor de beveiliging moet doorgaan. Stoïcijns kijkt hij voor zich uit. Nadat we ons plekje op de gastenlijst hebben verzilverd bij de vrouw die daar verantwoordelijk voor is, betreden we de zaak via een uitgerolde rode loper die door middel van asbakken op zijn plaats gehouden moet worden.

Eerlijk is eerlijk, de eerste indrukken zijn meer dan prima. Zo heeft de uitgenodigde pers een eigen hoekje gekregen, is er gratis drank in de vorm van champagne en verspreidt een Rotterdamse DJ wat opzwepende beats door de vrijwel nog lege zaal. Op de bar staan een aantal exemplaren van Roystons’ autobiografie, genaamd ‘Royston’.

We besluiten er alvast eentje te kopen. De verkoopster is zichtbaar verheugd en meldt dat wanneer we de paperback eventueel willen laten signeren, we haar dan maar even moeten aanklampen. Het afrekenen gaat minder soepel, het mobiele pinapparaat weigert dienst. Uiteindelijk kunnen we alsnog afrekenen bij een tevoorschijn getoverd tweede pinapparaat.

Na een paar drankjes is het rond 19.00 uur gezellig druk in de lounge. Onder de aanwezigen bevinden zich naast vrienden en kennissen van Royston en enkele fotografen ook een delegatie van de fanatieke supporters van Feyenoord. Door t-shirts en petjes met de naam FRFC1908 als opdruk zijn ze niet heel moeilijk te herkennen. Ondertussen slepen Surinaamse vrouwen af en aan met grootschalige homemade voedselpakketten. Bij een drankje hoort immers ook een hapje.

Ondanks dat we ons prima vermaken kijken ze zo langzamerhand erg uit naar de komst van de 31-jarige flamboyante Rotterdammer die tijdens zijn actieve voetbalcarriere het shirt droeg van achtereenvolgend Feyenoord, Real Madrid, Hércules, Everton, Alania Vladikavkaz, Reading, Sheffield Wednesday, Kayseri Erciyesspor en Baniyas FC. 

Wanneer we vragen hoelaat Royston zal arriveren, krijgen we te horen dat hij er eigenlijk al had moeten zijn. Om de tijd te doden gaan we gaan even een sigaret roken. Daar vangen we op dat er mogelijk iets mis zou zijn met de usb-stick. Geen zorgen, Royston zal zelf een nieuwe meebrengen.

Rond 19.15 uur is het dan zover, het wachten wordt beloond. In trainingsbroek wandelt Royston Drenthe op zijn dooie akkertje de lounge binnen. Wat opvalt is dat hij voor iedereen oog heeft en voor elke aanwezige een knuffel en een leuk praatje paraat heeft. We hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar tijdens het fijnknijpen van mijn hand vertelt hij me met twee blinkende gouden tanden: "Je ziet er goed uit, broer."

Na de hele zaal persoonlijk begroet te hebben moet hij van aanwezige fotografen op de foto. Hij ondergaat het zonder morren, weet direct de juiste poses aan te nemen. Hij vertelt aan SBS6-Shownieuws dat hij weliswaar uitkijkt naar zijn optreden, maar dat hij toch enigszins zenuwachtig is omdat het de eerste keer zal zijn dat hij gaat optreden voor zijn kinderen en zijn familie. Heel even beseffen we: we staan tegenover de man die voor een uitverkochte Kuip en een stampvol Bernabéu heeft gespeeld. 

Dat hij inderdaad een klein beetje zenuwachtig overkomt tekent Royston Drenthe. Waar veel voetballers in de loop der tijd onmiskenbaar van persoonlijkheid veranderen en met dedain en peperdure kleding/horloges/sportwagens neerkijken op het gewone werkvolk, lijkt Royston nog immer dezelfde vrolijke jongen die hij uitstraalde toen hij zijn eerste profcontractje tekende bij Feyenoord.

De kenners onder u hebben dat meermaals kunnen aanschouwen, tik op YouTube maar eens de naam Royston Drenthe in. Wij kwamen de meest hilarische filmpjes tegen, in positieve zin uiteraard. Vooral de wereldberoemde video vanuit het kille Russische Vladikavkaz springt eruit, op dat moment was Roya erg teleurgesteld dat hij geen geschikte kapper kon vinden en zijn grote frustratie zijn 'barba niet freshen' kon en zo. We vragen of hij die kapper uiteindelijk nog gevonden heeft, maar dat blijkt niet het geval. Wellicht dat hij het daarom al na zes optredens (3 goals) voor gezien hield in Zuidwest-Rusland.

Anyway, Royston komt over als een warme gozer, met het hart op de juiste plaats. Bij elk interview dat hij aangaat schuift hij na een tijdje met trots zijn kinderen naar voren, die van hem en de interviewers ook wat mogen zeggen in de camera. Nog mooier wordt het als blijkt dat het laatste nummer op zijn EP, 'Be with you', een duet blijkt te zijn met zijn tienjarige dochter Jemay-Lee. 

Dan duikt opeens de boekenverkoopster/mede-organisator op, ze vraagt of we het boek nog willen laten signeren? We antwoorden bevestigend, waarop ze Royston erbij roept. Probleem: de pen is kwijt. Toch duurt het niet lang voordat er nieuw schrijfspul tevoorschijn getoverd wordt. Op de eerste bladzijde van de pagina wordt de tekst "Feyenoord Forever" met een kilometer aan handtekening gekliederd. Dit omdat de auteur van dit artikel officieel onpartijdigheid moet uitstralen, maar als klein jongetje nog live op de tribunes van De Kuip heeft genoten van de voetbalkunsten van de destijds langharige voetballer.

Rond 19.40 uur kondigt de DJ aan dat we spoedig gaan beginnen. Hij vraagt iedere aanwezige te gaan staan en naar het podium te komen, waar met ballonnen de naam Roya2Faces is opgehangen. Jammer is dat de letter R eraf is gevallen, waardoor er Oya2Faces staat. Niemand heeft oog voor het minieme detail, want inmiddels ijsbeert Royston met de microfoon in zijn hand over het podium.

Na drie van de vier liedjes roept hij zijn dochter naar het podium. Samen rappen en zingen ze het nummer ’Be With You’. Na afloop van het lied vallen vader en dochter elkaar emotioneel in de armen, gevolgd door een "aaaah"-geroep vanuit het publiek. 

De rapper sluit zijn optreden af met een bedankje aan de twee organisatoren van de festiviteiten die, terwijl hij "lekker op vakantie was in Ibiza", alles voor hem hebben geregeld "zonder hem lastig te vallen." We kunnen niet ontkennen dat een kleine glimlach zich meester maakt van onze lippen. Dit is Royston Drenthe pur sang, een familiemens en bovenal een goudeerlijke jongen die vanavond zijn stad op zijn rug heeft gedragen. 

Om 20.30 uur zetten we koers naar de uitgang, volgens de flyer is de locatie immers maar besproken tot 21.00 uur. Bij buitenkomst treffen we de ringbaard-beveiliger weer. Hij is druk bellend, verklaart tegenover de persoon aan de andere kant van de lijn dat hij geen tijd meer heeft, deelt wat handjes en bedankjes uit en beent weg. Net als wij.

Alle artikelen geladen. Overzicht →