Excuses rapper Ne-Yo na woke-ophef totaal onnodig

Excuses rapper Ne-Yo na woke-ophef totaal onnodig 

08 augustus 2023 - 12:33

De Amerikaanse rapper Ne-Yo, er zijn dagen dat we er niet wakker mee worden, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken over geslachtsoperaties bij jonge kinderen. Hij snapte niet, zo zei hij tegen nieuwswebsite VladTV, dat ouders hun kinderen zulke ‘levensveranderende’ beslissingen laten nemen. Er ontstond ophef en toen bood Ne-Yo uiteraard zijn excuses aan. Totaal onnodig.

Ten eerste, wat heeft Ne-Yo nou eigenlijk precies gezegd? Het volgende: "Als je kleine jongen naar je toe komt en zegt: ‘papa, ik wil een meisje zijn’. En je laat hem gewoon zijn gang gaan? Hij is 5. Als je een 5-jarige jongen de hele dag snoep laat eten, dan gaat hij dat doen. Sinds wanneer is het een goed idee om een 5-jarige, een 6-jarige, een 12-jarige zelf een levensveranderende beslissing te laten nemen? Wanneer is dat gebeurd? Ik begrijp het niet."

Ook zei hij dat het vroeger allemaal wat overzichtelijker was: "Er waren twee genders en zo was het. Je kon je als een goudvis identificeren als je dat wilde, maar dat was niet mijn probleem. Het wordt pas mijn probleem als je wil dat ik meespeel. Ik ga je geen goudvis noemen.”

Dat Ne-Yo voor deze uitspraken door het stof is gegaan, is niet verrassend meer. We leven nou eenmaal in tijden van woke en dat alles dat ook maar een beetje afwijkt van wat de moreel-superieure-instagram-generatie vindt, direct met de kop gelijk wordt gemaakt. Van de woke-mensen mag je uiteraard alles vinden, ze zijn namelijk super openminded, zolang je maar vindt wat zij vinden. Vind je iets anders, dan ben je eng, gevaarlijk, conservatief, oud, noem maar op. Je moet in ieder geval gecanceld worden, als het even kan je leven lang. En Ne-Yo, die de komende jaren nog heel veel plaatjes wil verkopen, heeft daar natuurlijk helemaal geen zin in, zegt daarom sorry en hoopt dat de boel overwaait.

Vanuit zijn positie valt daar zeker wat voor te zeggen. En dus excuses. "Ik ben altijd een voorvechter geweest van liefde en inclusiviteit in de lhbtiq+-gemeenschap, dus ik begrijp hoe mijn opmerkingen kunnen zijn geïnterpreteerd als ongevoelig en beledigend."

Maar op de keper beschouwd is wat Ne-Yo zegt over geslachtsveranderingen bij hele jonge kinderen helemaal niet zo vreemd. Laat staan schokkend. En al zou het vreemd of schokkend zijn, hij mag vinden wat hij vindt. Het is ook niet zo dat hij pleit voor pedofilie of iets dergelijks. Wat hij in feite zegt is dat kinderen extreem kwetsbaar zijn, dat een geslachtsverandering een grote stap is, dat je dat niet zomaar moet doen, dat kinderen wellicht de consequenties van zo'n stap niet kunnen overzien en ouders de boel niet moeten aanwakkeren. Meer dan dat zegt hij niet.

Voor sommigen is geslachtsverandering bij kinderen blijkbaar normaal. Ne-Yo vindt het niet normaal. Anderen snappen geslachtsverandering bij kinderen wel. Ne-Yo snapt het niet. That's all.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.