Exit Kaag. En wéér overleeft Mark Rutte…

Exit Kaag. En wéér overleeft Mark Rutte… 

17 september 2021 - 12:23

Als je de tv niet aanzet en dagelijks niet meer dan vijf minuten de NPO radio-app beluistert, kun je maar tot één conclusie komen: dat Nederland een gaaf land is. De pandemie des doods en Haagse lieden die een functie elders verdienen, bestaan niet in dit universum.

En zo drong het aftreden van Sigrid Kaag in dit medialoze universum pas door toen het inmiddels bijna oud nieuws was. Het Kaagbashen heeft me altijd tegengestaan; vrouwen zijn hun eigen ergste vijand, die hebben mij helemaal niet nodig om zichzelf buitenspel te zetten. Bovendien staat er altijd een hele heksenkring klaar als een van hen bekritiseerd wordt. Wie cartoons veroordeelt, zal hoon zaaien – om van haat maar te zwijgen. 

En dus kon het tijdens de avondwandeling over niemand anders dan Mark Rutte gaan: de comeback kid van de VVD. Kunnen we even onwaarschijnlijke bewondering hebben voor de man die werkelijk álles al tien jaar weglacht? Die in tien jaar tijd de zorg dusdanig heeft uitgekleed dat we nu allemaal een prikje moeten halen? De man die nog steeds de baas van ons gave landje is, ondanks dat hij in januari moest aftreden omdat hij burgers van dit land willens en wetens heeft kapot laten gaan door de Belastingdienst? De man die in april nog moest vrezen voor een oneerbare aftocht uit Den Haag, maar die het record van langstzittende premier heus nog zal breken? Kunnen we even on- waar-schijn-lijke bewondering hebben voor het strategisch inzicht van Mark Rutte? En leren van hem? Want de man die vorige week nog een publiekelijke veeg uit de pan kreeg van Keneau Kaag tijdens haar HJ Schoo-lezing, dat hij zou regelen en ritselen zonder visie, staat opeens weer recht overeind. Hij wel. Sigrid Kaag niet. 

Wat je ook vindt van Mark Rutte (de man Mark Rutte is aardig, neem dat van me aan), hij durft elke storm aan en neemt de gok of hij zal blijven staan. Op het moment dat het ertoe doet, staat hij er. Iedereen vrat zijn pandemietoespraak uit het torentje – wat een staatsman! (Denk daar even aan terug, als je ondanks je keronaprik toch ziek wordt). Mark Rutte staat er ook als de Tweede Kamer zijn hoofd op een schaaltje wil. Hij staat er, erop gokkend dat zeker 76 kamerleden te opportunistisch zijn om dat hoofd ook daadwerkelijk te serveren. Keer op keer weet hij goed te gokken; het is een talent dat weinigen gegeven is. Dat iedereen om hem heen opbrandt, is niet zijn schuld. Je kunt Mark Rutte niet verwijten voor zichzelf te kiezen, ieder ander zou het ook doen. Je kunt de ander wél verwijten zo dom te zijn om met Mark Rutte mee te gaan of hem af te vallen. Want als er één ding is wat de afgelopen tien jaren geleerd hebben, is het wel dat Putin Nederlanders kan vermoorden, de Belastingdienst Nederlanders kan kapotmaken en een pandemie Nederland kan verlammen, maar dat Mark Rutte overeind blijft staan. 

Best knap voor een man die tien jaar over zijn studie geschiedenis heeft gedaan. Gewoon in Leiden, niet in Oxford. Of Exeter. Omdat de universiteiten in ons gave landje goed genoeg zijn om niet over op te scheppen. Inmiddels zit Mark Rutte vandaag wél in Londen. Kaag niet – die is gevlogen. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.