Experts: 'Jodenhaat neemt toe door kostencrisis'

Experts: 'Jodenhaat neemt toe door kostencrisis' 

07 oktober 2022 - 10:43

Nederlanders worden geconfronteerd met een inflatie van 14,5 procent, wij kunnen onze rekeningen niet meer betalen en dus hebben wij een zondebok nodig. En als je nou één bevolkingsgroep moet aanwijzen die in het verleden vaak als zondebok werd gebruikt dan is dat wel de Joodse gemeenschap. 

Ook nu vrezen experts dat de Jodenhaat toe zal nemen en daarom heeft bestrijding van antisemitisme haast: "Uit het verleden is gebleken dat antisemitisme toeneemt wanneer er onrust ontstaat in de samenleving. Zo ging het ook tijdens de coronacrisis", zegt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner tegen NU.nl. Ook tijdens de huidige kostencrisis zullen de Jantjes en Pietjes van deze wereld de Joden als zondebok aanwijzen. "Daar kun je de klok op gelijkzetten."

Hoogleraar Joodse studies Bart Wallet bevestigt dat het zo werkt en ook het Verwey-Jonker Instituut onderschrijft zijn zorgen. "Er lijkt meer ruimte te zijn ontstaan voor antisemitische ideeën", zegt criminoloog en onderzoeker Willem Wagenaar namens de Anne Frank Stichting. "Dat zie je ook bij politieke partijen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml