Experts: Wereld heeft keihard gefaald bij aanpak coronacrisis

Experts: Wereld heeft keihard gefaald bij aanpak coronacrisis 

12 mei 2021 - 13:33

Al die wappies zijn blijkbaar zo gek nog niet... De wereld heeft keihard gefaald bij de aanpak van de coronacrisis, blijkt uit internationaal onderzoek (dus is het waar). De onderzoekers trekken in hun persbericht de vergelijking met de Tsjernobyl-kernramp in 1986, toen zobeetje ook alles verkeerd werd gedaan door de toenmalige Sovjet-regering en er vooral niet geluisterd werd naar wetenschappers die er verstand van hebben.

De virusuitbraak in China kon door een "giftige cocktail" van factoren uitgroeien tot een "catastrofale crisis" voor de mensheid, concludeert het IPPPR ('Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response'). Volgens de betrokken onderzoekers hebben wetenschappers jarenlang geroeptoeterd dat wereldleiders maatregelen moeten nemen om de mensheid te beschermen tegen een pandemie.

Maar wereldleiders hebben al die waarschuwingen rechtstreeks de prullenbak in gemieterd en onder het tapijt geveegd. Volgens het panel - bestaande uit onder andere oud-premier Helen Clark van Nieuw-Zeeland en Nobelprijswinnares Ellen Johnson Sirleaf, de voormalige leider van Liberia - namen veel landen in februari 2020 een afwachtende houding aan. Van gecoördineerd, internationaal leiderschap was geen sprake. Ook hebben lidstaten nagelaten om de WHO de bevoegdheden te geven om haar werk naar behoren te kunnen uitvoeren.

De WHO zelf heeft trouwens ook niet alles goed gedaan. Die organisatie had waarschijnlijk al op 22 januari kunnen besluiten om groot alarm te slaan door een internationale noodsituatie uit te roepen, vindt het IPPPR. Dat gebeurde pas acht dagen later en het duurde tot maart voordat de WHO over een pandemie sprak. Toen pas schrok de wereld wakker en kwamen landen echt in actie.

Als geen hervormingen worden doorgevoerd, zal het ook in de toekomst niet lukken om zo'n gezondheidscrisis te voorkomen. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.