Extinction Rebellion demonstreert, is solidair met agent-bijtende man

Extinction Rebellion demonstreert, is solidair met agent-bijtende man 

30 mei 2023 - 12:53

Onze vrienden van Extinction Rebellion demonstreren vandaag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". 

De persoon in kwestie zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag. Hij is enige klimaatactivist die nog vastzit. Het Openbaar Ministerie in Den Haag meldt dat de man later op dinsdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. De demonstranten willen hem opwachten wanneer hij van het politiebureau naar de rechtbank wordt overgebracht.

Bij de blokkade van de A12 werden zaterdag in totaal 1587 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren al snel weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. 48 mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd. Volgens XR werden 33 activisten opgepakt omdat ze aan het begin van het protest de tunnelbak van de snelweg in liepen. De politie pakte een andere groep wegens het vernielen van de zwarte schermen die langs een deel van de A12 waren geplaatst. De activisten demonstreerden tegen subsidies voor de fossiele industrie.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml