Extra gaswinning alleen bij nood? 'Voor garantie moet u naar de autohandel'

Extra gaswinning alleen bij nood? 'Voor garantie moet u naar de autohandel' 

10 juni 2022 - 15:15

Gaswinning in de Groningse velden is al jaren een gevoelig onderwerp. Sinds de oorlog in Oekraïne is het de rest van Europa duidelijk geworden hoe sterk de landen afhankelijk zijn van Russisch gas. Veel landen zoeken een alternatief.  Deze ontwikkeling verontrust de Groningers. En terecht: de overheid lijkt het opschroeven van de gaswinning namelijk niet uit te sluiten in geval van nood.

Groningers zijn er niet gerust op. De regering noemt extra gas winnen in Groningen een ‘allerlaatste optie’ en laat daarmee de deur naar meer gaswinning op een kier. Voorzitter van de Groninger Bodem Beweging Coert Fossen herinnert ons aan de gevolgen van gaswinning voor Groningers: “Dat is akelig hoor, in je eigen huis onveilig zijn.”

Het is tijd dat de lokale politiek een vuist maakt. Dat deed burgemeester Koen Schuiling van Groningen toen hij, samen met ander Groningse bestuurders een brandbrief stuurde met daarin de eis om het Groningenveld uiterlijk in 2023 te sluiten. Maar na een gesprek in Den Haag is de vuist inmiddels veel milder. Schuiling vertrouwt erop dat er geen noodzaak gaat zijn voor gaswinning in Groningen. Alsof hij in een glazen bol kan kijken.

De grote baas van de gaswinning is staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief. Volgens hem hoeven de Groningers zich niet druk te maken. Op de vraag of hij garantie kan geven stelt hij echter: “Voor garanties moet u bij de autohandel zijn.” Duidelijk, mocht zich dus een noodsituatie voordoen dan weet eenieder wat er gaat gebeuren.

Hoe zit het dan met compensatie van eventuele schade voor inwoners van de provincie? “De opbrengsten van het gas gaan voor het grootste gedeelte terug naar Groningen”, laat Vijlbrief weten. Of dat de daadwerkelijke schade gaat compenseren en Groningers tevreden zal stellen, zullen we zien.

Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml