Ey maar, hoe zit dat nu met het Marrakesh-verdrag?
Binnenland

Ey maar, hoe zit dat nu met het Marrakesh-verdrag?.

De ondertekening van het veelbesproken Marrakesh-verdag komt steeds dichterbij. Volgende maand, op 10 en 11 december, is het de bedoeling dat het VN-migratiepact massaal wordt ondertekend. Maar hoe zit dat nu precies, wat houdt dit in?

In het kort komt het Mondiaal pact voor veilige, ordelijke en reguliere migratie neer op het stimuleren van migratie.

Hierbij moet er internationaal worden samengewerkt om migranten minder kwetsbaar te maken, is het de bedoeling het beter te laten integreren in hun nieuwe landen, moeten er er meer inspanningen worden gedaan om vermiste migranten boven water te krijgen, moeten procedures voor aanvraag, beoordeling en afwijzing van migratie beter en voorspelbaarder worden en moeten er informatiepunten langs veelgebruikte migratieroutes opgezet worden.

In het begin was Nederland voorstander van dit pact, coalitiepartners CDA en VVD zijn dat eigenlijk nog steeds. Maar de kritiek begint toe te nemen.

Zo vrezen critici dat rechters de niet-bindende richtlijn toch in concreet beleid kunnen veranderen en vragen veel politieke partijen zich af waarom Nederland überhaupt een verdrag steunt dat op allerlei manieren migratie moet vergemakkelijken.

Het lijstje afhakers wordt ook steeds groter. Verklaarden eerder de Verenigde Staten, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Estland niet te zullen tekenen, zojuist is bekend geworden dat ook Israël (Netanyahu: wij verdedigen ons land tegen illegale indringers) afhaakt. België twijfelt of het mee moet werken.

Juristen van de regering kijken nu in hoeverre het document juridisch bindend kan worden. Daarna is het aan CDA en VVD...

Alle artikelen geladen. Overzicht →