FAAL: Wéér een fout in RIVM-lijst honderd piekbelasters

FAAL: Wéér een fout in RIVM-lijst honderd piekbelasters 

02 november 2022 - 10:02

Het is toch niet te geloven hè? Er blijkt opnieuw een fout te zitten in een RIVM-lijst met de top 100 van bedrijven die het meeste ammoniak uitstoten, de zogenoemde piekbelasters. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) baalt er naar eigen zeggen "enorm" van.

Ze wil nu dat het RIVM de systemen extern laat toetsen. In april kwam naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Dit keer heeft de fout "betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen", schrijft de minister aan de Kamer. De impact van deze laatste fout is nog niet bekend. Daarover wordt later deze maand meer duidelijk.

Nu is het gelukkig niet zo dat de minister nooit is gewaarschuwd over de meetmethodes van het RIVM, maar Van der Wal is wakker: "Dit is niet de eerste keer dat de door het RIVM geleverde informatie op een later moment gecorrigeerd moet worden. Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht."

Door de fout zijn er bedrijven onterecht op de lijst gekomen. "Zeer betreurenswaardig", vindt de minister. Ze wil "dat een externe partij gevraagd wordt een algemene evaluatie naar de kwaliteitsbewakende processen binnen het RIVM" uit te voeren. Ze gaat het ministerie van VWS vragen hiervoor te zorgen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml