Faalorganisatie IND betaalt dwangsommen aan asielzoekers
Binnenland

Faalorganisatie IND betaalt dwangsommen aan asielzoekers.

Dit land = onverbeterlijk. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft tot 1 oktober al 1.036.438 euro betaald aan asielzoekers die 'te lang' moeten wachten op een beslissing van de organisatie.

Wettelijk gezien heeft de IND zes maanden de tijd om te beslissen of iemand een verblijfsvergunning krijgt. Als het langer duurt, kan een ingebrekestelling worden ingediend. Uiteraard helpt links Nederland graag bij het invullen van zo'n 'schadeformulier'.

Als de IND niet binnen twee weken op de ingebrekestelling reageert, dan wacht de indiener een mooi bedrag. Dat bedrag loopt elke dag verder op. Het maximale bedrag na 42 dagen is 1.260 euro. 

De IND blijkt door een calculatiefoutje (men had niet aan familieherenigingen gedacht) personeelstekort te hebben. Door de achterstand kost het nu bijna een jaar nodig om te laten weten of een asielzoeker een verblijfsvergunning kan krijgen. Daarnaast lopen er nog duizenden zaken. De Volkskrant verwacht dat het totaal uit te keren bedrag dit jaar nog makkelijk verviervoudigd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →