Facebook aangeklaagd als 'terreurmedium'
Tech

Facebook aangeklaagd als 'terreurmedium'.

Advocaten eisen in een procedure tegen Facebook Inc. een miljard Amerikaanse dollars. De geldwolven baseren hun claim erop dat de Palestijnse Hamasbeweging het sociale medium gebruikt zou hebben voor de coördinatie van terreuraanvallen in Israël en op de Westoever. De aanslagen kostten vier Amerikanen het leven en ook raakte er een gewond.

De Israëlische advocaat in deze zaak, volgens persbureau Bloomberg ene Nitsana Darshan-Leitner, stelt dat Facebook "materiële steun en bronnen had verschaft aan Hamas in de vorm van het online sociale netwerkplatform en communicatiediensten". 

Hamas, dat door de VS, EU en Israël wordt beschouwd als een terroristische organisatie, zou "tactische en operationele informatie" delen via Facebook, aldus de beschuldigingen. De radicale moslimclub communiceert via het medium over protesten, wegblokkades, Israëlische legeroperaties en over de eigen terreuracties. "Simpel gezegd, Hamas gebruikt Facebook voor terrorisme", zegt de advocaat. 

Facebook zwijgt

Zuckerberg&Co zelf weigeren te reageren op deze zaak, zo blijkt volgens het persbureau uit een mail van het bedrijf. 

Hamasleider Mushir al-Masri uitte telefonisch kritiek op de juridische klacht en zei dat deze "duidelijk het Amerikaanse beleid aantoont van het bestrijden van de persvrijheid en de vrije meningsuiting". Volgens de Arabier bewijst de procedure ook de Amerikaanse vooroordelen tegen de groep "en haar gerechtvaardigde zaak". 

Alle artikelen geladen. Overzicht →