Facebook censureert historische Vietnamfoto
Buitenland

Facebook censureert historische Vietnamfoto.

Zware kritiek uit Noorwegen treft Facebook, nadat het sociale medium woensdag een nieuwsbericht van de FB-pagina van een Noorse krant had verwijderd vanwege de foto uit de Vietnamoorlog die erboven stond afgedrukt. Op het beroemde plaatje is onder meer een bloot meisje te zien, wat Zuckerbergs medewerkers niet te pruimen vinden. 

Espen Egil Hansen, hoofdredacteur van dagblad Aftenposten, zond gisteren uit boosheid over de censuur een open brief aan Facebook. Het bedrijf had Aftenposten weliswaar eerst gewaarschuwd, maar was vervolgens vrijwel direct overgegaan tot het wissen van de post.

"Jullie scheppen regels die geen onderscheid maken tussen kinderporno en beroemde oorlogsfotografie", aldus Hansen. "Daarna passen jullie die regels toe, zonder daarbij ruimte te laten voor een beoordeling." 

Volgens zender CNN past de klacht van de Noorse krant in de groeiende zorgen over de macht die Facebook uitoefent op het nieuwsaanbod. Censuurberg&Co erkennen in een reactie overigens wel dat de foto "iconisch" is maar zeggen desalniettemin "een veilige en respectvolle omgeving voor hun wereldwijde gemeenschap" te willen bieden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →