Facebook-datacenter ongewenst, Hugo de Jonge doet niks

Facebook-datacenter ongewenst, Hugo de Jonge doet niks 

22 april 2022 - 10:53

In de gemeente Zeewolde wil het bedrijf Meta, voorheen Facebook, een enorm datacenter plaatsen. De Amerikanen zijn lekker gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waarna ze in het geheim afspraken maakten met de gemeente. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen was het sentiment van bewoners echter glashelder: het energieslurpende datacenter is niet gewenst.

De Hofbar sprak bewoners Susan Schaap en Sipke Veenstra, die in een eerdere uitzending ook al tegen de komst van het datacenter waren. Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, weten ze dat dit sentiment rijkelijk gedeeld wordt. “Zeventig procent van de kiezers heeft gestemd tegen de komst van het datacenter”, zegt Veenstra. Bij zo’n overgrote meerderheid is het project van de baan, zou je denken. Maar omdat de gemeente al afspraken had gemaakt met Meta, kunnen ze er niet meer onderuit.

Gelijktijdig met de lokale winst keert het tij ook op landelijk niveau. Senator Niko Koffeman (PvdD) diende een motie in om het bestemmingsplan door het kabinet onuitvoerbaar te maken, de Eerste Kamer stemde voor. Zeewolde en Den Haag op één lijn, nu moet het toch goedkomen? Nee hoor, minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zegt niks meer te kunnen doen: “Zeewolde gaat zelf over haar eigen bestemmingsplan.”

Dat is vreemd, aangezien meerdere deskundigen stellen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Een daarvan is emeritus hoogleraar publiekrecht Peter Nicolaï. Wanneer de uitspraken van De Jonge aan hem worden voorgelegd, is hij verbaasd. Hij noemt het artikel 4.4 van de wet op ruimtelijke ordening, waarin beschreven zou worden dat het kan. “Het staat er letterlijk”, zegt Nicolaï stellig. Kortom, het is weer eens kommer en kwel in de samenwerking en communicatie tussen de landelijke en gemeentelijke politiek. Gaat minister De Jonge de regie in handen nemen, of laat hij Zeewolde aan haar lot over?

Daarnaast, wilt u zien hoe Rutger uit het besloten beraad van de gemeente Zeewolde wordt gezet? Kijk dan hier de uitzending terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml