Facebook, Fiscus en KvK in de race voor Big Brother Award
Binnenland

Facebook, Fiscus en KvK in de race voor Big Brother Award.

Het jaar 2018 is bijna voorbij en dus is het tijd voor verkiezingen. Vandaag is door organisatie Bits of Freedom bekend gemaakt wie de genomineerden zijn voor de dubieuze eer om de grootste privacyschender van het jaar te zijn.

Facebook kan de prijs winnen voor het privacyschandaal rond onderzoeksbureau GSR. Dat wist de hand te leggen op de profielen van 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen Europeanen, om die vervolgens vol te spammen met neonieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en mogelijk ook rond de brexit. Facebook was in 2015 op de hoogste maar greep pas dit jaar in na ophef in de media.

De Belastingdienst is genomineerd omdat de fiscus het burgerservicenummer (BSN) van zzp'ers in hun btw-nummer verwerkt. Zzp'ers zijn verplicht om dat btw-nummer te gebruiken, maar als het BSN in verkeerde handen valt, kan het worden gebruikt voor identiteitsfraude.

De Kamer van Koophandel verkoopt persoonsgegevens van zzp'ers, waaronder hun thuisadres, door aan bedrijven die proberen om ze iets te verkopen. Zzp'ers kunnen daar niet onderuit, want ze zijn verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de KvK.

Alle artikelen geladen. Overzicht →