'FB, Twitter en Google ook schuldig aan terrorisme'
Buitenland

'FB, Twitter en Google ook schuldig aan terrorisme'.

Het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken roept dat Facebook, Twitter en Google verantwoordelijk zijn voor de terroristische aanslagen door "constant te falen in het bestrijden van de promotie voor terrorisme en moorden op hun websites." De uitspraak is gebaseerd op het onderzoek naar terrorismebestrijding dat het ministerie een jaar lang uitvoerde. Vandaag werd het rapport gepubliceerd.

Er wordt onder andere geschreven dat vooral jonge moslims via de sociale media in hun radicalisering gevoed worden. "Grote sociale mediabedrijven verdienen bakken met geld, maar weten niet hoe ze terrorisme op hun eigen netwerk aan moeten pakken. Het recruiten van mensen, het verspreiden van hun ideologie en hun financiering gebeurt allemaal immers via sociale media, forums en digitale prikborden." Het ministerie erkende overigens wel dat de opgeroepen getuigen hadden gezegd dat er geen duidelijke patronen te vinden waren die de radicalisering via sociale media bewijzen.

Geen 'Islamitische Staat' maar 'Daesh'

Internetoorlog vormt volgens het onderzoek de grootste bedreiging, maar het rapport schiet volgens the Register tekort in het geven van suggesties voor grondiger onderzoek naar een manier om te verwijzen naar discrete en meetbare objecten en fenomenen die op terrorisme kunnen wijzen. De Britse internetpolitie die zich bezighoudt met terrorismebestrijding (CTIRU) heeft inmiddels al wel meer dan 120.000 stukken terrorisme-gerelateerde content van internet afgehaald en per week gemiddeld 1.000 websites en gebruikers die terrorisme promoten en propageren, verwijderd. Ongeveer 100 verwijderde berichten berichten per dag zijn Syrië-gerelateerd. 

Tip voor de pers

Naast het enigszins magere onderzoek over terrorismebestrijding via internet, gaf het rapport een interessante tip aan de pers. Men zou niet de term 'Islamitische Staat' moet gebruiken, maar 'Daesh' of 'volgers van Daesh' en niet moeten verwarren met moslims.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →