Facebook zet nationalistische pagina op zwart
Binnenland

Facebook zet nationalistische pagina op zwart.

De grootste nationalistische facebookpagina 'Nederland Mijn Vaderland' staat de komende dertig dagen op zwart. De leden van de pagina willen Nederland 'houden zoals het is' en vinden dat Facebook het recht op vrije meningsuiting van Nederlanders beperkt. Er is nog geen duidelijke reden waarom de pagina geblokkeerd is.

De pagina begon ooit op Hyves. Inmiddels telt de grootste nationalistische communitypagina bijna 280.000 likes. Dagelijks worden daar de punten van zorg door de nationalisten besproken, waaronder immigratie, vluchtelingen en de EU. Een aanleiding voor de blokkering zou kunnen zijn dat anti-fascisten de pagina vaak rapporteren bij Facebook, meldt het AD. Voor de leden is deze pagina wél een plek waar ze hun 'onderbuikgevoelens' kwijt kunnen. 

De teugels zijn al aangetrokken

Volgens paginabeheerder Thomas van Elst doen hij en zijn drie medebeheerders hun best om ervoor te zorgen dat de pagina geen regels schendt. "We bekijken de reacties en halen sommige berichten weg. We hebben ook filters op de reacties en blokkeren mensen. Het is onmogelijk om alles te modereren. We hebben de teugels al scherp aangetrokken.''

Zonder opgaaf van redenen

"We kregen zaterdag ineens de melding dat de pagina er af was in verband met een mogelijke schending van de voorwaarden. We hebben toen alle content van de laatste drie weken weggehaald en protest aangetekend. Zonder opgaaf van redenen hebben we nu een ban van dertig dagen", aldus Thomas van Elst, paginabeheerder van Nederland Mijn Vaderland. Facebook geeft vooralsnog geen commentaar op de situatie. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →