Factsheet: Wet biedt ouders geen bescherming bij 37.5K staatsontvoeringen

Factsheet: Wet biedt ouders geen bescherming bij 37.5K staatsontvoeringen 

09 mei 2022 - 11:55

Je verwacht het niet. Bij uithuisplaatsingen van kinderen wordt maar wat gedaan en nog belangrijker: ouders staan machteloos, want kinderrechters kunnen onvoldoende controleren of die uithuisplaatsingen wel noodzakelijk zijn.

"Uit juridisch-wetenschappelijke bevindingen blijkt dat het gebrek aan rechtsbescherming het belangrijkste knelpunt is voor burgers die te maken krijgen met een uithuisplaatsing", zo luidt de vernietigende conclusie uit een factsheet dat is opgesteld door door Leidse juristen en pedagogen.

Dat weten de 1.115 ouders van de toeslagenaffaire maar al te goed. En wat zij al vreesden is dus inderdaad mogelijk: vanwege financiële problemen worden kinderen uithuis geplaatst en de wet biedt onvoldoende bescherming omdat niet hoeft te worden aangegeven met welk doel een kind precies uit huis geplaatst wordt.

O ja, en nog een puntje uit de conclusie van het onderzoek, kids worden er niet bepaald beter van: "Gedragswetenschappelijk onderzoek laat zien dat uithuisplaatsingen, hoewel in sommige gevallen noodzakelijk, vaak niet tot de gewenste verbeteringen in de ontwikkeling van het kind leiden en dat juist stabiliteit en veiligheid voor kinderen van uiterst belang zijn."

Hele tekst hier te downloaden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml