Familie SteekSyriër doet aangifte tegen GGZ-instelling
Binnenland

Familie SteekSyriër doet aangifte tegen GGZ-instelling.

De familie van Malek F. - beter bekend als de SteekSyriër die in Den Haag midden op straat drie mensen levensgevaarlijk verwondde - gaat aangifte doen. 

Niet tegen hun doorgedraaide - al dan niet verwarde - lid van de familie, maar tegen de GGZ-instelling Parnassia. De familie vroeg Parnassia vele malen tevergeefs om hulp voor Malek die paranoïde gedachten ontwikkelde, maar daar werd dus niks mee gedaan.

En dus is de instelling schuldig, vinden zij. Zij hebben toch aangegeven dat Malek - eigenlijk een doodnormale jongen - geestelijke hulp nodig had? Dat het niet goed met hem ging? Het enige wat Parnassia deed, was hem zes weken opnemen nadat hij zijn voltallige huisraad op straat had gegooid.

"We willen daarom aangifte doen voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel omdat er niet tijdig is ingegrepen. In het verleden is het al vaker gebeurd dat zulke meldingen niet op waarde zijn geschat. Ook daarom is het goed dat hier eens goed kritisch naar wordt gekeken", aldus advocaat Job Knoester tegen NU.nl.

Anonieme terreurmelding niet goed verwerkt

Trouwens, hoe zat het met die anonieme melding dat Malek een terreurdaad wilde plegen? Die melding is doorgespeeld aan de AIVD maar vervolgens niet goed in het systeem verwerkt (lang leve de bureaucratie), daardoor wist bijvoorbeeld Pauline Krikke in eerste instantie niets van die melding af. 

Overigens laat de politie weten dat dit niet veel zou hebben uitgemaakt. Als de registratie wel goed zou zijn gebeurd, was de tip precies hetzelfde behandeld, maar dan had de driehoek het na de steekpartij geweten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →