F*ck het klimaat: '37,5 miljoen per jaar naar fossiele subsidies'

F*ck het klimaat: '37,5 miljoen per jaar naar fossiele subsidies' 

04 september 2023 - 11:33

En de brave burger maar kromliggen om van de planeet een betere plek te maken... Ondertussen subsidieert onze eigen overheid gewoon de fossiele sector. Of beter gezegd: de staatskas loopt jaarlijks 37,5 miljard euro mis door regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

Tenminste, op dat bedrag komen onderzoekers van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie uit in een onderzoeksrapport. Onderzoeker Boris Schellekens van SOMO noemt de inschatting nog conservatief. Alle kosten van milieuschade lieten hij en zijn collega's namelijk buiten beschouwing. Dit zijn dus puur de staatsinkomsten.

Lekker is dat... In het rapport worden 31 regelingen beschreven die op een of andere manier het gebruik van fossiele brandstoffen voordeliger maken. Daarbij gaat het niet om geld dat de overheid overmaakt op de rekening van bedrijven, maar vooral om belastingkortingen en -vrijstellingen.

Maar toch, zo hoeven grootverbruikers van aardgas over het grootste deel van hun verbruik geen energiebelasting te betalen en zijn de lucht- en scheepvaart vrijgesteld van accijns over kerosine en stookolie. En wij kunnen zeker volgend jaar 2,60 aftikken aan de pomp?

Bovendien is dat bij lange na niet alles: de grootste klapper, 13,5 miljard euro per jaar, zit in de energiebelasting. Die is in Nederland degressief. Dat wil zeggen dat bedrijven die meer energie gebruiken, relatief gezien steeds minder belasting over hun verbruik hoeven te betalen. "Een perverse prikkel" noemen de onderzoekers dat. En dat is het ook. Extinction Rebellion kom er maar in...

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml