Femke Halsema: Amsterdam is gewoon veilig, hoor
Binnenland

Femke Halsema: Amsterdam is gewoon veilig, hoor.

Gooooooooedemorgen, allemaal. De aanslag van eergisteren doet volgens GroenLinks-burgemeester Femke Halsema geen afbreuk aan het veiligheidsgehalte in Amsterdam. "Er is gevaar, maar het leven in Amsterdam is ook veilig", aldus Halsema tegenover de NOS.

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren vindt het opmerkelijk dat er ondertussen weinig mensen meer op lijken te kijken van "relatief kleine gewelddaden gepleegd door voornamelijk eenlingen." Is volgens Van Buuren grotendeels te wijten aan een kwestie van "gewenning".

Van Buuren wil de steekpartij verder niet bagatalliseren of zo, want heus wel erg voor de Amerikaanse slachtoffers die van achteren werden aangevallen, maar we moeten nu ook niet doen alsof het allemaal zó erg was zoals de aanslag in het Franse Bataclan. Bij die terreur-aanval in november 2015 kwamen 89 mensen om het leven.

Halsema: Er is wel gevaar, maar het is veilig

Femke Halsema spreekt zichzelf nogal tegen door te stellen dat "Amsterdam goed geprepareerd is en dat de stad goed om kan gaan met gevaar."

Direct daarna zegt ze: "Er is wel gevaar, dat kunnen we natuurlijk niet volledig wegnemen. Maar het leven in Amsterdam is óók veilig." Op de vraag of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen luidt het antwoord: nee. "Het dreigingsniveau was vier, dat is dat er een reële dreiging is, dat is het nog."

Alle artikelen geladen. Overzicht →