FIFA heeft aanklacht aan broek vanwege Qatar
Sport

FIFA heeft aanklacht aan broek vanwege Qatar.

De FIFA moet zich voor de rechtbank in Zürich gaan verantwoorden: de Wereldvoetbalbond wordt namelijk voor de rechter gedaagd vanwege medeplichtigheid aan mensenrechtenschennis in oliestaatje Qatar. 

De zaak wordt aangespannen door een gedupeerde gastarbeider uit Bangladesh en de Nederlandse vakbond FNV, meldt de Volkskrant. Zij vinden dat de FIFA nooit het WK-voetbal van 2022 - waarschijnlijk in de winter gespeeld vanwege de voetbalonvriendelijke temperaturen in de zomer - aan Qatar had mogen toewijzen.

Bij de bouw van de stadions worden arbeiders massaal uitgebuit en sterven er velen bij bosjes. De werkgevers bepalen of de arbeiders eten, slapen, geld krijgen enzovoort. Een moderne vorm van slavernij. De FIFA is daar volgens de aanklagers mede verantwoordelijk voor om de simpele reden dat de FIFA op z'n minst van de rijke oliesjeiks had mogen eisen dat de arbeiders een beetje fatsoenlijk behandeld zouden worden.

Veranderingen(?) 

 De Wereldvoetbalbond op zijn beurt heeft altijd alle verantwoordelijkheid van zich afgeschoven en vindt dat het niets te maken heeft met 'maatschappelijke problemen'. Sterker nog: de bond doet juist iets goeds. Voetbal kan namelijk een 'katalysator' zijn voor veranderingen.

Woestijnnatie Qatar is overigens niet doof voor alle kritiek en zegt in december de wet aan te willen passen waardoor werknemers hun 'exit-visum' voortaan bij de overheid kunnen aanvragen, hiermee moeten misstanden voorkomen worden. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →