Fijne Vrouwendag! 'Aantal vrouwelijke politici stagneert door vrouwenhaat'

Fijne Vrouwendag! 'Aantal vrouwelijke politici stagneert door vrouwenhaat' 

08 maart 2023 - 10:44

Het is vandaag 8 maart en dus is het Internationale Vrouwendag! En we hebben direct een vervelende boodschap: hoewel het aantal vrouwen in de politiek nog nooit zo hoog is geweest, zullen er nooit zo veel vrouwelijke politici zijn als mannelijke. Een van de oorzaken: vrouwenhaat, oftewel misogynie, zo schrijft de NOS

Vrouwelijke bestuurders hebben namelijk meer te maken met agressie en geweld dan mannelijke (55 procent tegen 46 procent). De nationale omroep laat hierom een aantal experts aan het woord: "Als we niet oppassen, stagneert het aantal vrouwen in de politiek of neemt het zelfs af", zegt bijvoorbeeld Liza Mügge, hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. "Gendergelijkheid is nog nooit zo groot geweest als nu, maar je ziet dat de weerstand tegen vrouwen in de politiek ook toeneemt."

Bovendien is er een verschil tussen de bedreigingen: "Alle politici die te maken hebben met controversiële dossiers, zoals corona of stikstof, kunnen weerstand verwachten. Maar bij vrouwen komt daarbovenop dat ze ook weerstand ondervinden van het feit dat ze vrouw zijn. Er zijn vaak meer bedreigingen, en in een andere vorm. Seksistisch en op de persoon."

En het gaat verder: "Ook Devika Partiman ziet dat. Zij is directeur van Stem op een Vrouw, een platform dat zich inzet voor meer vrouwen in de politiek. 'We horen dat continu, en dan met name van jonge vrouwen. Het is doorlopend een thema bij ons'."

Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Dus aan alle vrouwen: kom uit die keuken want de politiek heeft jullie nodig! Kijk bijvoorbeeld naar vrouwen als Sigrid Kaag en Sylvana Simons, zij maken het bespreekbaar. Fijne Vrouwendag allemaal!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml