Filipijnen: 1.800 dode 'drugsdealers' sinds mei
Buitenland

Filipijnen: 1.800 dode 'drugsdealers' sinds mei.

De Filipijnse president Duterte is pas in mei aangetreden, maar het aantal drugsgerelateerde moorden is nu al verdubbeld. Zijn 'war on drugs' heeft inmiddels al 1.800 levens geëist.

Duterte had al aangekondigd hard te gaan optreden tegen drugsdealers en is die belofte glorieus nagekomen. Ongeveer 700 doden vielen tijdens politieoperaties, bij de rest was officieel geen sprake van politiebetrokkenheid. Maar volgens de NOS worden die liquidaties waarschijnlijk uitgevoerd door "agenten die een beetje overwerken in hun vrije tijd".

Iedere ochtend worden er inmiddels dode 'drugsdealers' op straat gevonden. 's Nachts zijn doodseskaders hard aan het werk om alle 'drugscriminelen' uit de weg te ruimen. 'Drugscriminelen' inderdaad, want volgens vele familieleden van de slachtoffers hadden hun geliefden niets met drugshandel te maken. 

"Domme experts"

De Verenigde Naties willen dat er een einde komt aan de tsunami van moorden. Duterte dreigde daarop uit de VN te stappen. "Ik zal de wereld bewijzen dat jullie erg domme experts zijn", aldus de 71-jarige president.

Alle artikelen geladen. Overzicht →