Filipijnse 'drugsburgemeester' doodgeschoten
Buitenland

Filipijnse 'drugsburgemeester' doodgeschoten.

De strijd tegen de drugsdealers op de Filipijnen houdt onverminderd aan. Ditmaal is een burgemeester het slachtoffer geworden van de gewelddadige strijd van president Rodrigo Duterte.

Samsudin Dimaukom was de burgemeester vanĀ Saudi Ampatuan. Vandaag is Dimaukom bij een schietpartij om het leven gekomen. Hij werd eerder dit jaar, samen met 150 andere officials, op een lijst met prominente drugdealers gezet. Andere mensen op deze lijst zijn rechters, politiemensen en regeringsfunctionarissen.

Duterte zei na het opstellen van die lijst dat deze mensen zich moesten overgeven, anders zouden ze worden opgejaagd.

De schietpartij vond plaats nadat, volgens de politie, het vuur geopend werd op de antidrugsbrigade van Duterte. De beveiligers van Dimaukom zouden zwaarbewapend zijn geweest, zo schrijft Al Jazeera.

Het huis van Dimaukom isĀ eerder dit jaar al doorzocht nadat hij zichzelf aangaf bij de politie. Toen werden er geen drugs gevonden.

De bloedige strijd tegen drugshandelaren heeft in minder dan een half jaar aan ongeveer 3.800 mensen het leven gekost. Internationaal is er geschokt gereageerd op het grote aantal doden. Duterte wordt ervan beschuldigd doodseskaders op pad te sturen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →