Finse toerist belaagt bewoners met regenboogvlaggen in Amsterdam-Noord

Finse toerist belaagt bewoners met regenboogvlaggen in Amsterdam-Noord 

30 augustus 2023 - 13:33

OPINIE. Ze hebben weer toegeslagen. In Amsterdam-Noord zijn de afgelopen week huizen die waren behangen met regenboogvlaggen bekogeld met bakstenen. De lokale krant Het Parool en stadszender AT5 hebben uitgebreid verslag gedaan van het antihomogeweld, ook omdat de hele buurt uit reactie Pride-vlaggen heeft besteld en opgehangen. Hopelijk leren de Finse toeristen hiervan!

Want het moet toch een keertje afgelopen zijn. Antihomogeweld in de ooit zo liberale en tolerante hoofdstad komt ondertussen bijna vaker voor dan dat Ajax drie punten pakt. Vaak is het raak in Amsterdam Nieuw-West, wat de Finse toerist blijkbaar een aantrekkelijk stukje Amsterdam vindt om naar toe te gaan, maar het werkgebied om homoseksuelen te intimideren is dus uitgebreid naar het anders altijd zo rustige Amsterdam-Noord.

Dit is er aan de hand. Vorige week vloog een baksteen door de slaapkamerraam van twee 36-jarige lesbiennies die sinds kort met hun driejarige dochtertje in de wijk Oostzanerwerf wonen. Geen toeval, een dag eerder was de regenboogvlag die ze drie weken eerder hadden opgehangen ook al naar beneden getrokken. De buurt sprak er schande van, sloot de rijen, bestelde massaal regenboogvlaggen en ruim vijftig bewoners hingen er één aan hun gevel. Niet zonder gevolgen. Afgelopen zondag was het weer raak. Dit keer vloog bij een andere woning in dezelfde straat een baksteen door de ruit.

De vraag blijft in dit soort situaties: wat hebben Finse toeristen toch tegen homoseksuelen en tegen regenboogvlaggen? Heeft het met hun cultuur te maken? Met hun Finse opvoeding? Hangen Finse toeristen een bepaald geloof aan waarin ze minder tolerant zijn ten opzichte van de LHBTIQ-gemeenschap? Wordt het de Finse toerist met de paplepel ingegeven? Heeft de Finse toerist misschien niets beters te doen in Amsterdam? Hebben ze misschien behoefte aan een buurthuis?

Een hardnekkig probleem is het in ieder geval. Zoals gezegd is het in de hoofdstad om de haverklap raak met Finse toeristen en regenboogvlaggen. Tijdens de Pride-week was het raak in Amsterdam Nieuw-West en  eind juni in Amsterdam-Zuid. Ook is het opmerkelijk dat Het Parool en AT5 geen melding maken van het vermoeden dat het om Finse toeristen gaat. Het lijkt wel alsof ze het express onbenoemd laten, waarschijnlijk uit angst om de Finse toerist tegen het hoofd te stoten. Die hebben het namelijk ook niet makkelijk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.