FIOD mag u voortaan zelfstandig afluisteren 

06 maart 2018 - 10:35

We hebben er maar mee te dealen: er is een wetswijziging doorgevoerd die de bijzondere opsporingsdiensten van de overheid de macht geeft om u zonder tussenkomst van de politie af te luisteren of undercoveracties op touw te zetten.

Komt dit nieuws voor u een beetje uit de lucht vallen? Dat kan goed kloppen, want politieke partijen in de Tweede Kamer vonden het niet zo nodig om hier fel over te debatteren. De wetswijziging is daarom relatief stilzwijgend aangenomen.

Tot dusver mocht alleen de politie deze bijzondere opsporingsmiddelen inzetten, maar in de strijd om de georganiseerde misdaad aan te pakken heeft iedereen blijkbaar lak aan uw privacy. Vanaf aanstaande zomer begint het feest, dan kunt u dus wanneer u verdacht wordt van fraude ook door bijvoorbeeld de belastingdienst en arbeidsinspectie afgeluisterd worden.

Alle macht naar de overheid

Dit is ook precies waar de Stichting Privacy First moeite mee heeft. De stichting die als een van de weinigen nog opkomt voor uw recht op anonimiteit uit felle kritiek op het wetsvoorstel in De Volkskrant

"Dit maakt deel uit van een ontwikkeling die al langer gaande is en die leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben", aldus de directeur Vincent Böhre.

Valt hier nog wat aan te doen? Helaas, deze wet gaat er komen. Dus beste reaguurders, wij raden u aan om nog eens extra goed uw belastingaangifte te bestuderen. Voor u het weet wordt uw telefoon afgetapt. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie