Fiscus moet lappen: 3,7 miljoen vanwege illegale zwarte lijst

Fiscus moet lappen: 3,7 miljoen vanwege illegale zwarte lijst 

12 april 2022 - 14:01

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst een boete van liefst 3,7 miljoen euro opgelegd omdat de fiscus jarenlang een illegale zwarte lijst hanteerde om mogelijke fraudeurs op te sporen. En dat is een primeurtje: het is de hoogste boete die de AP ooit heeft uitgedeeld.

Allemaal "vanwege de jarenlange illegale verwerking van persoonsgegevens in de Fraude Signalering Voorziening (FSV)", aldus de AP. Het ging om gegevens van ruim een kwart miljoen burgers. De boete bestaat in totaal uit liefst zes verschillende overtredingen. En nu maar hopen dat die boete niet per direct op ons wordt verrekend... 

Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen heeft de fiscus "met FSV de rechten van de 270.000 mensen die op de lijst stonden op ongekende wijze geschonden. Ruim zes jaar lang". Mensen konden om het minste of geringste, of zelfs door een anonieme melding, op de lijst terechtkomen. Gedupeerde burgers wisten echter van niets en konden zich dus ook niet verweren. "De Belastingdienst heeft met FSV levens overhoopgehaald."

Trouwens hè: het vorige boeterecord, van 2,75 miljoen euro, legde de AP in december óók aan de Belastingdienst op. Ook toen hield de boete verband met het optreden van de fiscus in het kinderopvangtoeslagschandaal. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml