FNV luidt noodklok om gevaar oververmoeide truckers
Binnenland

FNV luidt noodklok om gevaar oververmoeide truckers.

Moet u ook elke dag de snelweg op om naar uw werk te gaan? Mits u niet continue vaststaat in de file, is het wellicht raadzaam om voortaan extra goed op te letten wanneer u een vrachtwagen inhaalt.

Door nieuwe Europese regels worden de werktijden van vrachtwagenchauffeurs drastisch verlengd en daardoor dreigen ze een gevaar op de weg te vormen. 

"Belangrijkste doorn in het oog zijn de bizar lange dagen en werkweken, waardoor chauffeurs oververmoeid zullen raken", stelt de FNV in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Het zogenaamde nieuwe Europese Mobiliteitspakket maakt het in theorie mogelijk dat chauffeurs drie keer zes dagen achtereen te laten rijden met in totaal slechts 24 uur rust per zes dagen. En aangezien de transportsector het liefst zo efficiënt mogelijk werkt en daarbij zijn werknemers uitknijpt, zal dat in de praktijk vast ook gebeuren. 

Tuur Elzinga, internationaal secretaris FNV: "We zijn het met het Nederlandse standpunt eens dat rust- en rijtijden in de verordening vastgelegd moeten worden, maar dan moet het wel gaan om fatsoenlijke rust- en rijtijden."

Alle artikelen geladen. Overzicht →