Fontijn in olympische boksfinale
Sport

Fontijn in olympische boksfinale.

Nouchka Fontijn heeft vandaag in Rio de Janeiro de finale bereikt van het olympisch bokstoernooi in de klasse tot 75 kilogram. De 28-jarige fysiotherapeute uit Schiedam versloeg in de halve eindstrijd de Chinese Li Qian op punten. De jury was verdeeld: 2-1 (37-39 39-37 40-36).

Fontijn komt zondag, op de laatste dag van de Olympische Spelen, in de finale uit tegen de Amerikaanse favoriet Claressa Shields. De tweevoudige wereldkampioene pakte bij Londen 2012 op zeventienjarige leeftijd olympisch goud.

Fontijn, nu al zeker van zilver, kwam één keer eerder uit tegen Shields. In mei van dit jaar verloor de Europees kampioene op punten (3-0) van haar Amerikaanse rivale in de WK-finale in Astana. De olympische finale van Fontijn begint zondag om 19.00 uur (Nederlandse tijd) volgens het huidige wedstrijdschema in Rio.

De laatste Nederlandse bokser die olympisch zilver veroverde, was Orhan Delibas bij Barcelona 1992. Nadien kwamen geen amateurs namens Oranje meer uit in olympische bokstoernooien. Bij Rio 2016 was de Nederlandse boksbond weer met drie deelnemers vertegenwoordigd. Enrico Lacruz (-60 kg) en Peter Müllenberg (-81 kg) werden in de achtste finales uitgeschakeld.

Alle artikelen geladen. Overzicht →