Formatie: Hoe nu verder?
Binnenland

Formatie: Hoe nu verder?.

Edith Schippers heeft opnieuw de zware taak gekregen om een kabinet samen te stellen. Nu achter onderhandelingen met GroenLinks definitief een punt is gezet, lijkt ChristenUnie de belangrijkste kandidaat om de vierde partij te worden in een kabinet met VVD, D66 en CDA.

Jesse Klaver (GroenLinks) zei na zijn gesprek met Schippers dat onderhandelingen met de ChristenUnie op dit moment "het meest logisch is". Gert-Jan Segers (CU) reageerde door te zeggen dat de overige partijen "ons wel moeten willen". Daarbij verwees hij naar een uitspraak van Pechtold, die een samenwerking onwenselijk acht vanwege de principes van de partij over het voltooid-leven.

Ook de SP zou eventueel in een kabinet kunnen, maar Emile Roemer heeft al aangegeven dat het wat hem betreft alleen kan als de VVD niet meedoet.

Overigens is de rol van GroenLinks misschien toch niet helemaal uitgespeeld. Lodewijk Asscher (PvdA) wil namelijk dat er "indringende gesprekken" gevoerd gaan worden met de VVD en partij van Klaver. Een coalitie met GroenLinks is volgens hem "de meest logische coalitie".

Alle artikelen geladen. Overzicht →