Formatiegesprekken: PVV weer uitgesloten
Binnenland

Formatiegesprekken: PVV weer uitgesloten.

Verkenner Edith Schippers moet een nieuw kabinet samen gaan stellen en dat is nog niet zo makkelijk. Inmiddels zijn wel de eerste serieuze gesprekken geweest met onder andere Wilders en Klaver.

Zo heeft Schippers aan Wilders gevraagd of hij bereid is om in gesprek te gaan met Rutte en Buma. De PVV-leider wilde dat wel maar Rutte en Buma gaven nogmaals aan dat ze iedere samenwerking met de PVV uitsluiten. "Het is jammer, dat onze kiezer door Rutte en Buma weer opzij wordt gezet, dat de tweede partij van Nederland niet serieus wordt genomen", aldus Wilders.

Volgens Buma zijn er echter hele andere oorzaken. Ervaringen uit het Kabinet Rutte-I, dat door de PVV werd gedoogd, zouden laten zien dat regeren met Wilders 'niet werkt': "Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar als hij nu opeens zielig in een hoekje gaat zitten om te zeggen wat er nu weer met hem gebeurt, dan is hij echt vier jaar te laat", spreekt de CDA-leider duidelijke taal.

Klaver

Ook sprak Schippers inmiddels al twee keer met Jesse Klaver. Maar ook een centrumlinks-kabinet (dus zonder VVD) met GroenLinks lijkt moeilijk te worden. "Het CDA zegt overduidelijk nee. En ik begrijp dat de PvdA na haar dramatische verlies zegt dat zij niet als eerste aan de beurt zijn", aldus Klaver op Facebook

Omdat Klaver liever niet wil regeren met de VVD, blijft het dus voorlopig puzzelen voor Schippers.

Alle artikelen geladen. Overzicht →