'Fotograferen onder rokje is niet strafbaar'
Raar

'Fotograferen onder rokje is niet strafbaar'.

Een voormalig supermarktmedewerker van Publix in Houston County, Georgia, werd aangeklaagd omdat hij vier video's had gemaakt door zijn camera onder het rokje van een vrouw te houden en op haar 'intieme delen' te richten. De rechter verklaarde hem uiteindelijk onschuldig: hij zou de privacywet van Georgia niet geschonden hebben.

De meningen in het Hof van Beroep in Georgia zijn verdeeld. De wet luidt als volgt: "Het is verboden een apparaat te gebruiken om te observeren, fotograferen, of de activiteiten van een ander op te nemen die zich voordoen in een privé- of openbare plaats zonder dat de waargenomen personen hiermee toegestemd hebben." Een meerderheid van zes tegen drie in het Hof besloot dat viezerik Brandon Lee Gary de wet niet schond, waarbij de interpretatie van het woord 'plaats' de doorslag gaf.

De wet definieert de 'plaats' als een locatie en geen lichaamsdeel, vindt de meerderheid. De locatie was namelijk een supermarkt: een openbare plek die niet als privé beschouwd kan worden.

Aanpassen, die wet
Een van de rechters, Amanda Mercier, is van mening dat het genitale gebied van het slachtoffer niet werd blootgesteld aan het publiek en het gebied onder haar rok dus wel onder de privacywet valt. Elizabeth Branch, een andere, vrouwelijke rechter die tegen de uitkomst van de rechtszaak is, wijst op het feit dat andere staten hebben erkend dat de bestaande wetten niet altijd even duidelijk zijn en hebben er speciale statuten voor om soortgelijk gedrag te straffen, meldt NYDailynews.

Alle artikelen geladen. Overzicht →