Fouten in stikstof top 100, Kamer eist uitleg

Fouten in stikstof top 100, Kamer eist uitleg 

06 april 2022 - 15:00

Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof mag vanavond tekst en uitleg geven over fouten in een lijst met de top 100 van meest vervuilende bedrijven. Het RIVM, de opsteller van de lijst, heeft een 'coderingsfout' gemaakt waardoor die lijst niet klopt. 

Op verzoek van GroenLinks (welke partij anders?) stuurde Van der Wal eerder deze week een lijst naar de Tweede Kamer met de top 100 piekbelasters in Nederland. Daarbij is ook een lijst verstuurd met de top 100 grootste uitstoters van ammoniak. Dat zijn voornamelijk veehouderijen. Maar - verrassing! - die lijst komt niet overeen met de werkelijkheid.

Het RIVM meldt dat stallen "met moderne emissiereducerende technieken" een code kregen die juist hoort bij een minder schoon staltype. Het RIVM komt binnen een week met een correcte lijst. Zal allemaal wel, maar zoals Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging het zegt: er is "enorm geprutst met de uitstootlijsten door het RIVM". 

"Ik heb me er ook echt over verbaasd dat er zo'n grove fout in zit", zegt Derk Boswijk van het CDA. En GroenLinks? "Top 100 is top 100", zegt Kamerlid Laura Bromet (degene die om de lijst had gevraagd): "Er zullen boeren van de lijst afvallen, maar dus ook nieuwe boeren bijkomen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml