Fouter dan fout: 'NL'se toplabs werken samen met China bij DNA-onderzoek'

Fouter dan fout: 'NL'se toplabs werken samen met China bij DNA-onderzoek' 

07 oktober 2021 - 10:44

China. Het land waar de communistische partij van Xi Jinping regeert zoals communisten gewoon zijn te doen: totale controle, iedereen onder het vergrootglas van de overheid plaatsen, alles kapot censuren en alle minderheden plus alles en iedereen die niet de taal van de communistische partij spreken onderdrukken en/of wegstoppen in kampen.

Een doodeng land dus. Vraag dat maar aan de Oeigoeren. Wat nog enger is, is dat Nederlandse toplaboratoria (het Erasmus Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Forensisch Instituut) met dit land samen hebben gewerkt bij twintig DNA-onderzoeken. Of liever gezegd, met Chinese 'onderzoekers', die alleen wel banden hebben met de Chinese politie of daar doodleuk door betaald worden. Waarbij China het DNA leverde en wij onze kennis zo in hun schoot wierpen.

Het gaat dan om high-tech waarmee je met een druppel bloed iemands kleur haar of ogen kunt voorspellen en die technieken worden bij ons toegepast om moordenaars en verkrachters te kunnen identificeren, maar in China kun je ook om heel andere redenen achter de tralies belanden. Nogmaals: vraag dat maar aan de Oeigoeren. Hebben we dan niks geleerd van de Urenco?

"In zeven studies is gebruikgemaakt van DNA van Oeigoeren, van wie in drie gevallen het bloed is afgenomen door een forensisch instituut van het ministerie van Public Security, ofwel de Chinese politie. Onlangs zijn twee van die wetenschappelijke studies op 'ethische gronden' afgekeurd omdat onduidelijk was of het bloed vrijwillig was afgestaan door de Oeigoeren."

In de overige gevallen hebben de Oeigoeren hun DNA trouwens wel 'vrijwillig' afgestaan. Sure. Het is gewoon meewerken aan de totale controle van de Chinese staatsterreur. Oftewel, fundamenteel fout dit. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml